Meeting #11

Sporten in/tegen armoede

Maandag 6 maart 2023, Aula Academica, Voldersstraat 9, 9000 Gent

Insteek

Hoewel de merk/materiaalgevoeligheid binnen de sportwereld personen in armoede kan afschrikken of extra stigmatiseren, biedt sport ook kansen om armoede te boven te komen.

Vanuit het Netwerk Tegen Armoede werd de complexiteit van armoede eerst breed geduid door Cindy Van Geldorp en Laura Van Raemdonck, waarna ze focusten op sport en in het bijzonder op participatiedrempels.

Aansluitend ging Lien De Bruycker dieper in op de warme aanpak van sociaal-sportieve organisaties die zich inzetten voor personen in armoede. In een steeds harder wordend neoliberaal klimaat worden die organisaties soms getroffen door precariteit. Hoe kunnen sociaal-sportieve werkingen die een gratis aanbod voorzien voor personen in armoede zelf overleven in een conjunctuur van slinkende budgetten?

Sociaal-sportieve protagonisten die dat wensten, konden zelf even vrij pitchen. Wim Poelmans (Les Gazelles de Bruxelles | Sportswitch), Kristof Daems (Betonne Jeugd), Lieve Lamberts (Football Girls Leuven) en Jasper Balcaen (Sociaal-sportief werk – Sportdienst Kortrijk) namen het woord.

Vervolgens lichtte Alain Simon de ontstaansgeschiedenis, noodzaak en werking van Second Serve toe, een pionierend circulair initiatief in Tongeren dat inmiddels ook elders in Vlaanderen navolging kreeg. Ann Vandenhulle gaf duiding bij Sportrijk.

Presentaties

Impressies

Fotoverslag Meeting #11 (© UGent-Leerstoel Frans Verheeke – Fotograaf Eduard Delputte)

Programma

19u00

Ontvangst met sociaal-sportieve warming-up
Jongeren van Athena Campus Ter Bruyninge (een participatief en inclusief project o.l.v. choreografe Ine Naessens, Polydans en Passerelle vzw)

19u15

Verwelkoming
Pascal Delheye
 (UGent-Leerstoel Frans Verheeke — De Toekomst van de Sport)

19u20

Armoede: ins en outs…
Cindy Van Geldorp (ervaringsdeskundige, stafmedewerker communicatie/vorming en woordvoerder bij het Netwerk Tegen Armoede | ex-doelvrouw Antwerp Streetboys) en Laura Van Raemdonck (beleidsmedewerker Cultuur-Sport-Jeugdwerk bij het Netwerk Tegen Armoede)

19u35

Sociaal-sportief werk in/tegen armoede?
Lien De Bruycker (stafmedewerker Wijkcentrum De Kring en Sportclub Boezjeern te Eeklo | bestuur Sociaal-Sportief Platform)

Pitchmogelijkheid sociaal-sportieve werkingen

20u00

Second Serve als prime mover
Alain Simon (sportfunctionaris Stad Tongeren en bezieler Second Serve)

20u15

Mogelijkheid tot vraagstelling uit het publiek

20u30

Netwerkmoment tijdens afsluitende receptie, aangeboden door de financierende partners van de Leerstoel

Van links naar rechts: Lien De Bruycker, Alain Simon, Laura Van Raemdonck en Cindy Van Geldorp (fotograaf: Eduard Delputte – klik op de foto voor een groter beeld)